Чрез публични изказвания, публикации в социалната мрежа Truth Social и повече от 100 превантивни съдебни дела Доналд Тръмп събира подробен списък с оправдания за отхвърляне на резултатите от изборите през 2024 г. - ако загуби, пише Axios.

Усилията на Тръмп за отмяна на изборите през 2020 г. - както явни, така и тайни, мирни и насилствени - шокираха американската общественост. Този път никой не бива да се изненадва.

Бившият президент, който при загуба рискува да влезе в затвора и да се стигне до още наказателни процеси, през последните седмици и месеци разшири обхвата на необоснованите си нападки срещу процедурите за гласуване в САЩ.

В понеделник Тръмп заяви, че демократите използват програмата за гласуване в чужбина за чужденци и военни, за да заобиколят "всякаква проверка на гражданството или на самоличността".

На митинг в Пенсилвания миналата седмица Тръмп осъди това, което нарече "глупава" концепция за гласуване 45 дни преди изборите, като изказа конспиративни теории за загубата си в този решаващ щат преди четири години.

Тръмп отдавна презира гласуването по пощата. Неотдавна той нападна Пощенската служба на САЩ като некомпетентна и ненадеждна - дори когато Републиканската партия настояваше избирателите ѝ да приемат тази практика.

Милионите мигранти без документи, които са преминали в САЩ по време на управлението на Байдън, са основен въпрос на кампанията. Те също така се използват за подхранване на нови теории за конспирации за измами на избиратели.

По-рано този месец Тръмп поиска от републиканците от Камарата на представителите да използват заплахата от спиране на работата на правителството, за да приемат мярка, изискваща доказателство за гражданство за регистрация за гласуване на федерални избори.

Това усилие се провали, но то даде на Тръмп и републиканците нов повод да твърдят, че има изборни измами - въпреки че вече е незаконно и изключително рядко чужденци без гражданство да гласуват на избори в САЩ.

Дори и без доказателства за нередности при гласуването, Тръмп се готви да използва по-широки реторични аргументи за това защо изборите са били фундаментално несправедливи.

Бившият президент обвини демократите в "измама" чрез смяната на президента Байдън с вицепрезидента Камала Харис през юни, както и в участие в "борба със закона" чрез наказателно преследване.