Чрез катарски и египетски посредници Израел е представил предложение, в което се съгласява да спре военната си офанзива срещу ХАМАС за два месеца, в замяна на постепенното освобождаване на останалите 136 заложници в Газа, съобщава порталът Axios.

Предложението не приема искането на ХАМАС за пълно прекратяване на войната, но отива една крачка по-далеч от това, което Израел направи в предишни договорки, пише американският уебсайт, цитирайки израелски официални лица.

Израелските източници са заявили, че очакват отговор от ХАМАС, но са предпазливи оптимисти относно възможността за напредък през следващите дни.

Според предложението, сделката ще включва освобождаване на всички останали живи заложници и връщане на телата на загиналите на няколко етапа.

В първата фаза ще бъдат освободени жени, мъже над 60 години и заложници в критично състояние.

Следващите етапи ще включват освобождаване на жени военни, мъже невойници на възраст под 60 години, израелски войници мъже и връщане на телата на убитите заложници.

Длъжностните лица са допълнили, че Израел е предложил общият период на примирието за завършване на освобождаването на всички заложници на различни етапи да бъде до два месеца.

Съгласно предложеното споразумение Израел и ХАМАС ще се договорят предварително колко палестински затворници ще бъдат освободени за всеки израелски заложник във всяка категория и след това отделно ще договорят имената на тези затворници.

Израелските източници са допълнили, че израелската страна ясно е заявила, че няма да се съгласи да прекрати войната и да освободи всичките 6000 палестински затворници.

Предложението е обявено, когато специалният пратеник на Белия дом Брет Макгърк беше в региона и се срещна с египетски и катарски колеги в опит да постигнат споразумение за заложниците, са съобщили американски служител пред The ​​Times of Israel.