Предимствата на най-новото секретно оръжие на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) – безпилотната ракета "Паляница“, ще позволят на военните на Киев да компенсират забраната на Запада за удари дълбоко на руска територия, пише американският новинарски портал Axios.

"Ние дори не позволихме на украинците да се бият при обстоятелствата, които бихме си позволили ние, а "Паляница“ е украинският отговор на протакането на Запада“, коментира Джордж Барос от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Барос отбеляза, че в разговорите по тази тема няма нищо приятно. Той намекна, че по-рано западните партньори на Украйна също твърдо са заявявали, че няма да й дадат HIMARS и F-16 или дори танкове.

Медията отбелязва, че по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ракетата е използвана в бойни действия за първи път. Във видеозапис, който той публикува в профила си в социалната мрежа X, "Паляница“ е описана като "дрон с ракети с голям обсег на действие“, но информацията за неговия производител и бойна глава са засекретени. Като цяло, според съобщения в медиите, "повечето от характеристиките на оръжието са класифицирани“, а една единица се оценява на приблизително милион долара.

Самата "Паляница“ се появява на фона на спорове кога, къде и как западните оръжия могат да бъдат използвани за нанасяне на удари по руски петролни и ремонтни бази, както и складове за боеприпаси.

В същото време от редакцията подчертават, че предстои да се види дали "Паляница“ ще повлияе силно на войната. "Разговорите за масово производство предполагат, че тези оръжия не са панацея. Те се нуждаят от много от тях и това повдига въпроси относно суровините и навременността“, пише Axios.

Стейси Петиджон, директор на отбранителната програма в Центъра за нова американска сигурност, казва, че "Паляница“ не е "променяща играта“ способност на бойното поле. Тя обаче добави, че ако "Украйна може да произведе стотици "Паляници“, това би било значителна стъпка напред в нейните способности за дълбоки удари и може да се използва за нанасяне на повече щети на Руската федерация, като същевременно се влошат някои от нейните ключови способности“.