В четвъртък (1 август) президентът на САЩ Джо Байдън е поискал от израелския премиер Бенямин Нетаняху да спре да ескалацията на напрежението в региона и незабавно да постигне споразумение за заложниците в Газа и прекратяване на огъня, твърдят двама американски служители пред Axios.

"Байдън и неговите високопоставени помощници са дълбоко разочаровани от последиците от израелските атентати в Бейрут и Техеран, които се случиха по-малко от седмица след първото посещение на Нетаняху в Овалния кабинет от четири години насам", пише американският портал.

Официалните представители на САЩ не оплакват смъртта нито на висшия военен командир на "Хизбула" Фуад Шукр, който участва в убийството на 241 американски морски пехотинци в Бейрут през 1983 г., нито на политическия лидер на ХАМАС Исмаил Хания, който отпразнува клането на 7 октомври.

Те обаче смятат, че Нетаняху е държал Байдън в неведение за плановете си да извърши убийствата, след като миналата седмица остави впечатлението, че е обърнал внимание на молбата на президента да се съсредоточи върху постигането на споразумение за Газа.

Администрацията на Байдън постави заложническата сделка и споразумението за прекратяване на огъня между Израел и ХАМАС в центъра на цялата си следвоенна стратегия в Близкия изток.

Байдън е лично ангажиран с усилията за постигане на споразумение и вижда в него основен елемент от своето наследство през оставащите му шест месеца на поста.

"Байдън се е обадил на Нетаняху, за да обсъди съвместната военна подготовка на САЩ и Израел за ответни действия от страна на Иран и "Хизбула", но и за да даде ясно да се разбере, че не е доволен от посоката, която израелският премиер пое през последната седмица".

Един от американските служители твърди, че Байдън се е оплакал на Нетаняху, че миналата седмица двамата са разговаряли в Овалния кабинет само за осигуряването на сделката за заложниците, но вместо това Нетаняху е продължил "с убийството в Техеран".

След това Байдън е заявил на Нетаняху, че САЩ ще помогнат на Израел да победи иранското нападение, но след това не очаква повече ескалация от израелска страна и незабавно придвижване към сделка за заложниците,  американският служител.