Целта на президента на САЩ Джо Байдън е да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците до края на следващата седмица, като в същото време се опитва да възпре Иран и "Хизбула" да атакуват Израел, което може да застраши постигането на споразумение, съобщава Axios, позовавайки се на американски служители.

След двудневна среща на върха в катарската столица Доха САЩ представиха ново предложение на Израел и ХАМАС, което според неназован американски служител "преодолява почти всички оставащи нерешени въпроси".

Наред с други неща, това предложение урежда разногласията относно списъка на заложниците, които трябва да бъдат освободени, реда, по който ще бъдат освободени, и списъка на палестинските затворници, които да бъдат освободени за всеки освободен заложник.

Неназован израелски служител е заявил, че Израел се е съгласил да намали броя на палестинските затворници, за които е забранено да бъдат освободени в замяна на увеличен брой заложниците, които да бъдат освобождавани всяка седмица по време на първата фаза на сделката, която ще продължи шест седмици.

След преговорите в Доха Байдън се е обадил на емира на Катар и президента на Египет, за да обсъдят това предложение и плана за следващите дни, а високопоставен американски служител е коментирал, че тримата лидери са се съгласили, че процесът е във финален етап и това е най-добрият възможен в момента.