Очаква се в сряда (9 октомври) президентът на САЩ Джо Байдън да проведе важен телефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху относно плановете на Израел да нанесе удар по Иран, съобщават трима американски служители пред Axios.

Разговорът ще бъде първият между Байдън и Нетаняху от два напрегнати месеца насам и ще се проведе в момент, когато Израел обмисля големи атаки, които биха могли значително да ескалират регионалната война.

Според двама израелски служители Нетаняху е работил в продължение на часове във вторник вечерта с високопоставени министри и ръководителите на израелските военни и разузнавателни служби, за да се опита да постигне решение относно обхвата и времето на израелските атаки.

Служителите твърдят, че ответните действия на Израел се очаква да бъдат значителни и вероятно ще включват комбинация от въздушни удари по военни цели в Иран и тайни атаки като тази, при която беше убит лидерът на ХАМАС Исмаил Хания в Техеран.

Израел също така обмисля потенциални удари по иранската петролна инфраструктура, на които Байдън се противопоставя.

Съветник на Нетаняху е заявил пред Axios, че след като бъде взето решение, Нетаняху ще иска да информира Байдън.

"Искаме да използваме разговора, за да се опитаме да определим ограниченията на израелските ответни мерки", е заявил американски служител пред Axios.

Американският служител е допълнил, че САЩ искат да се уверят, че Израел атакува цели в Иран, които са значителни, без да са непропорционални.

Очакваният разговор между Байдън и Нетаняху ще се състои една седмица след като Иран изстреля около 180 балистични ракети по Израел.

Много от тях бяха прихванати, но две израелски военновъздушни бази получиха известни повреди по конструкциите, а няколко ракети се приземиха близо до централата на разузнаването МОСАД в Тел Авив, но не причиниха никакви щети.

Иран извърши нападението в отговор на поредица от израелски убийства на високопоставени служители на ХАМАС, "Хизбула" и Иран. Техеран заяви, че отговорът му ще приключи дотук, освен ако Израел не нападне Иран. Израел, от своя страна, се закани да отвърне на удара.

Както американски, така и израелски представители смятат, че "ответната реакция" ще продължи, като Иран ще отговори на израелското нападение, а САЩ и Израел ще трябва да работят заедно, за да се борят с иранския отговор.