Австрия, обяви намерението си да се присъедини към инициативата European Sky Shield, стартирана през 2022 г. от Германия на фона на войната в Украйна, предава Вarrons.

"Ние трябва и ще вземем предпазни мерки, за да защитим страната си срещу риска от атаки с дронове или ракети“, е заявил австрийският канцлер Карл Нехамер в съобщение за медиите.

Той е подчертал, че решението не поставя под въпрос неутралитета на Австрия, която е член на Европейския съюз (ЕС) от 1995 г.

"Никоя европейска държава не може сама ефективно да защити въздушното си пространство срещу нови опасности“, е настоял Нехамер. Министърът на отбраната Клаудия Танер приветства "важната стъпка в историята" на страната.

Европейските министерства на отбраната рязко намалиха разходите за противовъздушно оборудване след края на Студената война, но преразгледаха позициите си след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Водени от Германия, 17 европейски държави – включително Обединеното кралство, Белгия, Финландия, Унгария, Холандия и Швеция – се обединиха за въздушна отбрана в рамките на проекта European Sky Shield.

Системата Sky Shield ще включва съвместни поръчки за системи с малък, среден и голям обсег, включително произведените в Германия Iris-T, американския Patriot и американско-израелския Arrow-3.