Австрийският министър на вътрешните работи заяви, че все още не е време Румъния и България да се присъединят изцяло към Шенген и заяви: "На прав път сте, но не и в края му", предава News.ro.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви в четвъртък (10 октомври) преди среща с колегите си от ЕС, че все още не е настъпил моментът Румъния и България да бъдат напълно приети в Шенгенското пространство, но има основания за предпазлив оптимизъм.

В момента Австрия блокира пълното приемане на България и Румъния, които са членове на "Еър Шенген" от края на март. По този начин контролът по въздушните и морските граници е отменен, но не и по сухопътните, които се считат за най-важни.

Сегашният комисар по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон от Швеция изрази желание да премахне контрола по вътрешните граници с Румъния и България преди края на мандата си. Очаква се тя да предаде поста на своя наследник, настоящия австрийски министър на финансите Магнус Брунер, през декември или януари, когато новата Комисия на ЕС ще встъпи в длъжност.

"Имахме добър опит по отношение на въздушните граници и мисля, че е време да премахнем контрола и по сухопътните граници", подчерта Йохансон в четвъртък.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също подкрепя пълното членство на Румъния и България в Шенген.

Унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, също се изказа в полза на присъединяването на Румъния и България към Шенген до края на годината. В четвъртък той трябваше да проведе и двустранни разговори с австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Необходимо е ново решение на Съвета по вътрешни работи, за да се определи датата на пълното премахване на граничния контрол с Румъния и България, но такова решение все още не е планирано за заседанието на Съвета по вътрешни работи в четвъртък.