Швейцария и Австрия, две страни със силни традиции на външнополитически неутралитет, декларираха намерението си да се присъединят към ръководена от Германия инициатива, насочена към укрепване на въздушната отбрана на Европа - Sky Shield, съобщава The New York Times.

Министрите на отбраната на Швейцария и Австрия Виола Амхерд и Клаудия Танер подписаха меморандум за разбирателство за присъединяване към проекта, който засега включва 17 европейски държави. Срещата с германския им колега Борис Писториус се проведе в Берн.

Sky Shield има за цел да координира доставките на системи за противовъздушна отбрана и да насърчава сътрудничеството в обучението, изследванията и логистиката и е привлякла подкрепа от Великобритания, балтийските държави, Швеция и Финландия.

Швейцария и Австрия отрекоха тяхното участие да компрометира по някакъв начин традиционната им позиция на неутралитет. В изявление на швейцарското правителство се казва: "В интерес на Швейцария е да насочи своята политика за сигурност и отбрана по-последователно към международното сътрудничество и да увеличи своя принос“.

Но участието на Швейцария бележи още една стъпка към по-тясното сближаване с европейските съседи след началото на войната в Украйна - процес, който предизвика ожесточени дебати с критици, които се опасяват, че страната се отклонява от традицията си на строг неутралитет.

Швейцария се присъедини към европейските санкции, наложени на Русия и показа признаци на смекчаване на позицията си относно разрешаването на продажбите на отбранително оборудване на страни, предоставящи военна подкрепа на Украйна.

Швейцария отхвърли исканията на Германия и Дания миналата година за реекспорт на произведени в страната бронирани превозни средства и боеприпаси, но долната камара на парламента гласува миналия месец в полза на продажбата на изведени от въоръжение танкове Leopard. Според предложените условия на продажбата, които все още предстои да бъдат одобрени, танковете не може да бъдат изпратени в Украйна, но може да бъдат използвани за замяна на танкове, които Германия изпраща от собствените си запаси.

Германия популяризира Sky Shield като бърз и рентабилен подход за запълване на пропуски в противовъздушната отбрана на Европа чрез закупуване на готови системи от САЩ или други доставчици.