Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е заявил в понеделник, че е представил на Европейската комисия "ясни условия", които  трябва да бъдат изпълни, преди Виена да се съгласи с приемането на Румъния и България в "еър Шенген", съобщава агенция APA. "Сега е ред на Комисията", е коментирал Карнер.

"Става въпрос за това, че имаме нужда от напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС", е подчертал Карнер. 

Освен това Комисията трябва да отдели средства за инфраструктура за защита на границите. На първо място е необходима техническа модернизация на българо-турската и румънско-сръбската граница, допълва Agerpres.

Карнер призовава за засилен контрол по сухопътните граници, както и Румъния и България да приемат търсещи убежище, особено афганистанци и сирийци.

Искането относно поддържането на граничния контрол е мотивирано от Карнер с "проблем с трафикантите". От малко над 50 000 търсещи убежище в Австрия само около 150 мигранти са минали през летищата, обясни вътрешният министър. Карнер пътува за Словения в понеделник за среща на вътрешните министри от така наречения "Залцбургски форум", за дискусии за бъдещето на Шенгенското пространство.