За втори пореден ден на дискусии посланиците на Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение по 12-ия пакет от санкции срещу Русия - този път заради позицията на Австрия, съобщава изданието "Украинская правда“, като се позовава на журналистически доклади.

Недоволството на Австрия е породено от факта, че Украйна е включила Raiffeisen Bank International в списъка на международните спонсори на войната.

"Посланиците на ЕС все още не са се споразумели за 12-ия пакет от санкции срещу Руската федерация. Сега Австрия се оплаква, че Reiffeisen е в украинския черен списък“, обясняват в статията.

"Reiffeisen е една от малкото европейски банки, които продължават да работят в Русия; тя също така се възползва на 200% от санкциите, довели до излизането на нейните конкуренти от руския пазар. Тя е един от най-важните финансови канали, в които руският бизнес извършва транзакции в долари и евро. Благодарение на това банката получава огромни приходи, от които след това финансира с данъците си бюджета на страната-агресор“, подчертават от редакцията.

Припомня се, че Будапеща от месеци блокира отпускането на 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, чрез който се финансира помощта за Украйна, поради факта, че Киев включи най-голямата унгарска банка - OTP Bank,  в списъка на "спонсорите на войната“.

В началото на октомври Украйна извади OTP Bank от списъка, удовлетворявайки едно от ключовите искания на Будапеща.

В рамките на заседанието в понеделник постоянните представители на страните-членки на Европейския съюз не са успели да съгласуват 12-тия пакет санкции срещу Русия и продължават дискусиите днес, разкри по-рано през деня източник на РИА Новости.

"Вчера постоянните представители не постигнаха съгласие по тези точки (икономически и персонални санкции срещу Руската федерация - бел.ред.), те ще продължат да обсъждат тази тема днес в 17: 00 часа местно време“, поясни събеседникът на агенцията. По-рано европейски източник разкри, че процесът на съгласуване на нов пакет ограничения е напреднал, но не уточни дата за публикуване на ограниченията.

Ако постоянните представители постигнат съгласие по 12-ия пакет от санкции, те ще стартират традиционната техническа процедура за официалното им одобрение на министерско ниво. След това документът ще бъде проверен отново от технически специалисти и публикуван в официалния вестник на ЕС. Тогава ще се счита за влязъл в сила.

Брюксел въведе 11-ия пакет от европейски санкции срещу Русия през юни тази година. Личните ограничения на ЕС сега засягат почти 1800 лица и организации. Ограничителните мерки включват замразяване на активи в страните от ЕС; на гражданите и компаниите от ЕС е забранено да предоставят средства на лицата в списъците със санкции. Освен това лицата подлежат на забрана за пътуване, която им пречи да влизат в Европейския съюз или да преминават транзитно през страните-членки. Около 60 представители на бизнеса оспориха тези санкции в съда.