Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Русия умишлено "условно" е напълнила газовите хранилища в Европа, което е довело до значително покачване на цените на газа, цитира думите му руския вестник “Коммерсантъ“.

"Очевидно имаше добре координирана стратегия на Руската федерация и концерна "Газпром“. Хранилищата бяха само условно запълнени, което доведе до факта, че цената на газа наистина се повиши драстично. Снабдяването (с газ-бел.ред.) е осигурено, но, разбира се, поради цената, ситуацията е напрегната. Газът стана по-скъп от всякога“, каза Нехамер по време на реч пред Федералния съвет на Австрия.

По-рано, на 1 февруари, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в ефира на телевизионния канал "Дожд" заяви, че не обвинява Русия за увеличение на цените на газа. Според него това се е случило поради няколко фактора. Също в същия ден Газпром съобщи, че до края на януари европейските подземни газови хранилища (UGS) са били изпразнени с 82% от обема на газ, изпомпван през лятото.

Припомняме, че до декември 2021 г. цената на газа достигна над 2150 долара за 1000 кубически метра, но към февруари падна до 900 долара за 1000 куб.м на фона на увеличаването на доставките на газ за Европа на "Газпром“.

През септември група евродепутати изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК) с искане за разследване на действията на "Газпром“ заради по-високите цени на газа.

Превод и редакция: Юлиян Марков