Австралия планира да утилизира изведените от експлоатация хеликоптери MRH-90 Taipan, въпреки искането на Украйна за прехвърлянето им, съобщава телевизия ABC.

Хеликоптерите бяха бракувани през септември, 14 месеца предсрочно, поради проблеми с безопасността. В края на юли 2023 г. хеликоптер MRH-90 Taipan се разби по време на съвместно австралийско-американско учение в североизточна Австралия. По това време на борда на хеликоптера е имало четирима австралийски войници, всичките загинали.

"Украйна подаде официално искане за MRH-90 на 19 декември 2023 г., въпреки документираните проблеми с безопасността и експлоатацията на хеликоптера“, се казва в статията.

В същото време това решение предизвика протести от страна на проукраински активисти, настояващи за прехвърлянето на хеликоптери в Киев

"Ние оценяваме рисковете по различен начин. Ние сме в състояние на война", заяви Антон Богданович, който организира митинг на украински поддръжници в Сидни в неделя.

Посланикът на Украйна в Австралия Василий Мирошниченко отбеляза, че "се надява, че все още има възможност... защото все още не сме получили никакъв отговор“.

Но процесът на утилизация вече е започнал, отбелязва изданието.

Съобщава се, че австралийското правителство е получило искане от Украйна за получаване на 45 изведени от въоръжение армейски многоцелеви хеликоптери Taipan.

По-рано стана известно, че австралийски техници тайно демонтират всичките 45 армейски многоцелеви хеликоптера Taipan. Те струват около 20 милиона долара всеки. Те превъзхождат аналозите си във всички ключови области - скорост, обхват, полезен товар и обем на кабината.