Австралия ще изпрати в Германия разузнавателен самолет E-7A Wedgetail на Кралските военновъздушни сили, който ще патрулира по маршрутите за доставка на хуманитарна и военна помощ за Украйна, съобщи "Европейская правда", като цитира австралийският премиер Антъни Албанезе, който е на посещение в Берлин.

E-7A Wedgetail на австралийските военновъздушни сили ще бъде базиран в Германия от октомври 2023 г. за около половин година и ще се управлява от приблизително сто австралийски военни и помощен персонал.

Самолетът ще отговаря за навременното предупреждение в случай на външни заплахи от Украйна по отношение на маршрутите на хуманитарна и военна помощ.

Подчертава се, че в рамките на операцията австралийски персонал и техника няма да навлизат в Украйна или да нарушават въздушното пространство на Украйна, Русия и Беларус.

"Разполагането на самолета демонстрира ангажимента на Австралия да подкрепя нашите съюзници и партньори в поддържането на основан на правила международен ред“, е подчертал Албанезе.

E-7A Wedgetail е разузнавателен самолет, оборудван с радар за наблюдение на далечни разстояния, вторичен радар и тактически системи за комуникация с глас и данни за осигуряване на ранно предупреждение и контрол във въздуха.

Австралийският премиер е в Европа за участие в срещата на върха на Северноатлантическия алианс, която ще се проведе на 11-12 юли във Вилнюс.