Австралия определи дата за първия си референдум от 24 години насам. На 14 октомври повече от 17 милиона регистрирани гласоподаватели в цялата страна ще гласуват дали да променят конституцията, за да добавят споменаване в нея на първоначалните жители на земята – аборигените, пише CNN.

Телевизионният канал посочва, че инициативата идва в момент, когатоо проучванията сочат, че правителството е на път да се провали, освен ако не успее да обърне намаляващата подкрепа.

"В този ден всеки австралиец ще има шанс веднъж на поколение да обедини страната ни и да я промени към по-добро“, заяви министър-председателят Антъни Албанезе в сряда, като оглави движението "Да“.

Ще бъде зададен само един въпрос, който изисква отговор "да“ или "не“ – "Предложен закон: да се промени Конституцията, за да се признаят първите народи на Австралия чрез създаване на Глас на аборигените и островитяните от пролива Торес. Одобрявате ли тази предложена промяна?“

Двойно мнозинство е необходимо, за да може вота да премине – това е над 50% от гласоподавателите в цялата страна и поне 50% в мнозинството от щатите – поне четири от шест. Гласовете в териториите – Северна територия и Австралийска столична територия ще бъдат включени само в националния сбор.

Гласуването се възприема като ключов момент не само защото конституционните промени са редки и необратими, но и защото осветляват проблеми, които са тлеели от векове.

Гласът, ако бъде одобрен, ще включи в конституцията орган, съставен от коренното население, който да съветва правителството относно законите, които се отнасят до тях.

Поддръжниците казват, че гласуването е възможност за лечение на суровите рани от несправедливостта, най-накрая да се изслушат хората от Първите нации след поколения на преследване, расизъм и пренебрежение.

Други казват, че това е символичен жест, който в най-добрия случай няма да постигне нищо и рискува да раздели нацията, като даде на някои австралийци специално място над други в Конституцията.

Пейзажът се усложнява допълнително от тези в лагера на "да“, които вярват, че знакът върху бюлетината е малка позиция срещу расизма, предназначена да бъде изложена от някои гласоподаватели с "не“, чиито редици включват някои хора от Първите нации, които твърдят, че гласуването с "да“ ще освободи австралийците от всякакви съществени действия срещу расизма и това, което наистина е необходимо, е договор.