Австралия наряза хеликоптерите MRH90 Taipan, които Украйна поиска, и сега продава резервни части за тях, пише украинското военно издание Defense Express.

MRH90 Taipan е австралийската локализация на френско-германския хеликоптер NHI NH90, разработен от Airbus Helicopters SAS (преди известен като Eurocopter). Още през януари се появи информация, че хеликоптерите са започнали да се режат на скрап, а Airbus Group, компанията майка на Eurocopter, уж иска да купи най-критичните компоненти от тях.

Всичко това се случи на фона на публични изявления на украински официални лица, че Украйна би искала да получи хеликоптери, от които самата Австралия не се нуждае.

"Но в същото време все още остава отворен за всички въпросът кога Австралия всъщност е започнала да преговаря с Airbus за възможна покупка на компоненти от MRH90 Taipan и дали това е действителната причина за отказа да прехвърли тези хеликоптери на нашата държава“, добавя Defense Express.

Известно е, че европейците вече са започнали да получават ключови компоненти от нарязаните австралийски хеликоптери. Говорителят на Airbus Helicopters SAS Аксел Алокио призна, че частите, премахнати от австралийските хеликоптери, вече се "използват в широка програма за поддръжка“ за NH90 и се продават на намалена цена. Казват, че по този начин е било възможно да се реши проблемът с недостига на компоненти за NH90.

"Този ​​формат на техническа поддръжка е особено показателен на фона на предишни доклади, че NH90 се счита за проблематичен, но сега има потенциални поръчки за до 100 от тези хеликоптери, които могат да бъдат финализирани в рамките на 18 месеца, по-специално поради поръчки от страни в Близкия Изток“, допълват анализаторите.