Украинската армия може да получи изведени от експлоатация австралийски танкове M1A1 Abrams. Според Sydney Morning Herald, австралийското правителство работи с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по план за прехвърляне на танковете в Украйна за борба с руските сили. По-рано изглеждаше, че Австралия не планира да предостави танковете, но сътрудничеството със САЩ отваря възможността това решение да бъде преразгледано.

Един от най-опитните командири на австралийската армия, генерал Питър Лийхи, подкрепя идеята за предоставяне на изведени от експлоатация танкове на Украйна, допълва УНИАН.

"Изненадан съм защо тези танкове все още не са предложени на Украйна. Въпреки че се извеждат от експлоатация, това са висококачествени машини, които имат поддръжка и резервни части, а украинците имат голяма нужда от тях", заявява генералът.

Танковете M1A1 Abrams, закупени от Австралия през 2004 г. за 550 млн. долара, не са били използвани в бойни действия и трябва да бъдат заменени с по-нови модели. През юли Австралия изведе от експлоатация 59 от тези танкове, което повдига въпроси за тяхната съдба - съхранение, утилизация или прехвърляне в Украйна. Освен това украинската общност в Австралия е изразила възмущението си, че изведеното от експлоатация военно оборудване, по-специално патрулни автомобили и надуваеми лодки, се продава на онлайн търгове, вместо да бъде предадено на фронтовата линия.

Василий Мирошниченко, посланик на Украйна в Австралия, е подчертал, че танковете са ключов елемент на отбраната: "Нашите войници се нуждаят от тях и с удоволствие биха ги използвали, ако Австралия ги предостави директно или чрез САЩ".

Министърът на отбраната Ричард Марлес, който през февруари изключи възможността за изпращане на танкове в Украйна, наскоро смекчи позицията си, като заяви: "Преговаряме с украинското правителство за различни варианти".

Правителствени източници също са потвърдили, че Марлес проучва как да реализира прехвърлянето на танкове в съответствие с правилата за износ на военна продукция на САЩ.

Бившият високопоставен служител на Министерството на отбраната Майкъл Шобридж също се е застъпил за трансфера: "Тези танкове са в добро състояние. Украинците водят война за своето оцеляване и ние трябва да им помогнем възможно най-скоро".