Австралия скоро ще изпрати на Украйна десетки танкове Abrams M1A1, които страната извади от въоръжение и заменя с нови M1A2. Това заяви министърът на отбранителната промишленост на Австралия Пат Конрой, предава ABC News.

"Тези танкове ще осигурят на украинските въоръжени сили по-голяма огнева мощ и мобилност и също така ще допълнят подкрепата, предоставена от нашите партньори на украинските бронирани бригади - Австралия е твърд поддръжник на Украйна“, подчерта той.

Съобщава се, че Украйна ще получи 49 танка Abrams M1A1 като част от пакет от военна помощ на стойност 245 милиона долара. Австралийската армия използва тези танкове между 2007 и 2024 г. като част от 2 бронирани полка.

Отбелязва се, че прехвърлянето на остарели танкове Abrams от Австралия в "трета страна“ изисква разрешение от Съединените щати в съответствие с Правилата за международен трафик на оръжия (ITAR).

Въпреки това, тъй като тези танкове достигат края на експлоатационния си живот, те ще се нуждаят от ремонт, преди да бъдат изпратени в Европа. Те също могат бързо да бъдат изпратени до Украйна за използване като източник на резервни части.

Украинският консултант по въпросите на отбраната Джей Си Додсън, който помогна за провеждането на първоначалните преговори за прехвърлянето на австралийските Abrams, каза коментира пред изданието, че машините трябва да пристигнат на фронта по-бързо от обикновено.

"Една от уникалните характеристики на австралийските танкове е, че те са в доста добро работно състояние. Фактът, че украинците вече имат няколко M1A1, получени от съюзниците, предполага, че има добра верига за доставки, както и известно обучение“, каза той каза.

Както отбелязват анализаторите на Defense Express, предаването на 49 танка ще постави Австралия на първо място в дарението на танкове Abrams на Украйна - преди това въоръжените сили на Украйна получиха от САЩ само 31 танка Abrams в същата версия.

Освен това е важно австралийските машини нямат броня от обеднен уран, която не е предназначена за износ от САЩ.