В Уралския електрохимичен комбинат (част от Росатом) в Свердловска област в цех 53 се е разхерметизирал цилиндър с хексафлуорид на обеднен уран. Според РИА Новости един човек е загинал, персоналът на цеха е евакуиран. Компанията твърди, че радиационната обстановка е нормална, но няма загинали.

"Имаше разхерметизация на резервоар с хексафлуорид на обеднен уран с обем един кубичен метър. В резултат на механично въздействие един човек е загинал “, казват пред РИА Новости от службите за спешна помощ.

От Росатом не потвърждават информацията за загиналия. "Инцидентът е локализиран своевременно, не създава рискове за населението. Цехът се обратова санитарно. Останалите цехове работят както обикновено“, се казва в изявление на държавната корпорация.

Уралският електрохимичен завод се намира в град Новоуралск (население 78 000 души) в Свердловска област. Намира се на 40 км от Екатеринбург.

Хексафлуоридът на обеднен уран е страничен продукт от преработката на хексафлуорид на уран в обогатен уран. Съединението е 1,7 пъти по-малко радиоактивно от естествения уран и не представлява заплаха за човешкото здраве.

Ръководителят на Новоуралск Вячеслав Тюменцев заяви, че няма опасност за жителите на Новоуралск и персонала на завода. Той призова жителите на града "да не се паникьосват, да не разпространяват съобщения чрез месинджъри“. "Погрижете се за близките си, обяснете на приятелите и семейството си, че няма опасност. Ситуацията е под контрол“, написа кметът на града във ВКонтакте.

Уралският електрохимичен комбинат е най-голямото предприятие в света за обогатяване на уран, доставян за нуждите на атомните електроцентрали и други атомни електроцентрали от ядрено гориво. Там са съсредоточени около 50% от руските и около 20% от световните промишлени мощности за разделяне на изотопи на уран. Повече от 80% от продукцията на компанията се изнася.