На 6 септември в района на Източносибирско море универсалният атомен ледоразбивач в серийно производство - "Урал“ - съпроводи конвой от два кораба, включващ големия контейнеровоз "Ню Стар“. Неговата контейнеровместимост е 3534 TEU, като мерната единица за обем на контейнерния транспорт - TEU, е еквивалентна на 20 фута. За първи път в историята на СМП контейнеровоз от подобни размери (дължина - 231 метра, широчина - 32 метра) навлезе във водите на Северния морски път, съобщиха от "Росатом".

Ледоразбивачът "Урал“ ескортира корабите от източния край на ледовете на Чукотско море до западния край на ледовете на Източносибирско море. Основната си задача - да осигури безопасното придвижване на конвоя през плътната ледена покривка – "Урал“ изпълни по маршрут с дължина от 150 морски мили, със средната скорост 12 възела.

Увеличаването на обема на трафика по Северния морски път е от първостепенно значение за развитието на арктическата зона на Руската федерация. "Росатом“ е инфраструктурен оператор на СМП и активно разработва този логистичен коридор с нови атомни ледоразбивачи и модернизация на инфраструктурата.

Една от стратегическите цели на компанията е превръщането на СМП в ефективна транспортна артерия между Европа, Русия и Азиатско-тихоокеанския регион. В момента се разработва федерален проект за развитие на "Голям Северен морски път“ - транспортен коридор от Санкт Петербург и Калининград до Владивосток.