Гръцкото правителство планира, със или без средства от ЕС, да продължи с плана си за изграждане на нова ограда на границата с Турция, за да предотврати нелегалната миграция, но Европейската комисия настоява, че трябва да бъдат приложени по-интелигентни решения, съобщава EvrАctiv.

"Новата ограда ще бъде изградена със или без Европа", коментира наскоро гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Европейската комисия обаче настоява, че се противопоставя на финансирането на изграждането на огради, но признава, че "националните правителства знаят най-добре как да защитават своите граници".

"Държавите членки трябва да защитават външните граници на ЕС. Те са в най-добра позиция да определят как да направят това на практика по начин, който е напълно съвместим с достиженията на правото на ЕС, включително зачитането на основните права", е  коментирал неназован говорител на Европейската комисия пред европейската медия.

Той е добавил, че Комисията поддържа позицията, че ефективното управление на външните граници е приоритет за Съюза и че трябва да се възприеме интегриран подход.

"Фокусът трябва да бъде върху интелигентни решения, които подкрепят прилагането на европейско интегрирано управление на границите, като интегрирани, оперативно съвместими и адаптивни системи за наблюдение", е подчертал говорителят на ЕС.

Атина, добавя Euroactive, се опасява, че ескалацията на конфликта в Близкия изток може да предизвика нови миграционни вълни и затова стартира дипломатически инициативи с Ливан и Палестинската власт.

Изграждането на оградата по североизточната сухопътна граница с Турция започна през 2012 г. и оттогава с национални финансови средства оградата е удължена.

Въпросът е повдигнат отново, след като Германия реши да заеме по-твърда позиция по отношение на миграцията, а политиците в Берлин призоваха страни като Гърция да засилят защитата на външните граници на Европа.

Атина, имайки предвид новото развитие, отново постави на масата искането си разширяването на оградата да бъде финансирано от ЕС. Гръцките власти съобщиха за увеличаване на миграционната вълна от Турция през 2024 г. в сравнение с 2023 г., но отбелязаха, че мигрантите пристигат предимно по море, а не през сухопътната граница с Турция.