Президентът Джо Байдън заяви, че атаките на "Хамас" срещу Израел имат за цел отчасти да попречат на потенциалното нормализиране на отношенията на американския съюзник със Саудитска Арабия, пише американската редакция на Politico.

"Една от причините "Хамас" да се насочи към Израел … те знаеха, че съм на път да се договоря със саудитците“, заяви Байдън на предизборно събитие. "Познайте какво? Саудитците искаха да признаят Израел“, добави американският президент.

Преди по-малко от месец израелският премиер Бенямин Нетаняху също изрази оптимизъм относно потенциалното подобряване, като заяви на Байдън, че "историческият мир“ между двете страни изглежда постижим.

Стремежът към нормализиране на отношенията започна при администрацията на  президента Доналд Тръмп и е наречен "Споразуменията от Абрахам".

Но бруталното нападение на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври и продължителният отговор от израелските отбранителни сили в Газа отдалечиха възможността за нормализиране на отношенията между Израел и съседните арабски страни.

В събота първите 20 камиона, превозващи около 3000 тона помощ, преминаха през граничния пункт "Рафа" от Египет, донасяйки хуманитарна помощ за жителите на Газа, които разпределяха храна и вода и разчитаха на намаляващите медицински доставки на фона на баража от израелски въздушни удари.

В речта си на събитие за набиране на средства във Вашингтон, окръг Колумбия, Байдън подчерта ангажимента на неговата администрация да подкрепя дълголетието на израелската държава.

"Убеден съм с всяка частица на своето същество: ако нямаше Израел, нямаше да има безопаснот за евреите в света – не и в целия свят... включително Съединените щати“, заяви Байдън.

Сравнявайки конфликта с нахлуването на Русия в Украйна, Байдън подчерта ролята на Америка в предоставянето на помощ и на двата съюзника, като отново се позова на бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт, като нарече САЩ "основната нация“.

"Украйна е пример за това какво правят тираните, когато никой не стои на пътя им. И така бях решен, че трябва да отговорим“, каза Байдън. "И ние го направихме. И сега има много дискусии дали си струва или не. Ако ние не го направим, никой друг няма да го направи".