В хода на масираната руска атака срещу Киев от сутрешните часове на деня силите за ПВО на Украйна са свалили над 60 ракети Х-101/Х555Х-55 и около дузина "Кинжал“-и, предава РБК-Украйна, като се позовава на изявление от Киевската градска военна администрация (КГВА).

Според ръководителя на КГВА Сергей Попко, въздушната тревога е продължила общо почти шест часа. Най-напред руснаците са изстреляли дронове Shahed-131/136, а след това е започнала и ракетната атака.

Силите и средствата за ПВО на Украйна са свалили всички дронове, както и повече от 60 ракети Х-101/Х555X-55 и дузина Х-47M2 "Кинжал“.

В резултат на масираната ракетна атака в столицата на Украйна има разрушения на жилищни сгради и щети на инфраструктурата. Постъпили са данни за жертви и пострадали.

"Последствията са особено ужасни в Соломенския район. Там е регистриран пожар в многоетажна жилищна сграда. Огънят е хванал в капан хората по етажите. Войниците на Държавната служба за извънредни ситуации ги деблокираха и евакуираха“, добави Попко.

По предварителни данни има 25 пострадали, но информацията все още се уточнява.

Сутринта на 2 януари руските войски започнаха нова масирана атака срещу Киев. В столицата са регистрирани падащи отломки в няколко района, прекъсване на тока, водата и множество пожари.