Атаката по украинската Запорожка ядрена централа от страна на Русия беше огромна заплаха за цяла Европа и за света. Това заяви на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянната представителка на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд, предадоха световните агенции.

"Благодарение на Бога светът избегна една ядрена катастрофа през нощта", подчерта тя, като определи атаката срещу централата като "безотговорна" и "опасна". "Не само Владимир Путин не се вслуша в призивите да спре инвазията си срещу Украйна, но ние станахме свидетели на нова опасна ескалация, която представлява сериозна заплаха за цяла Европа и за света", допълни дипломатката.

По време на спешното заседание на Съвета за сигурност, поискано от Великобритания, британската постоянна представителка Барбара Удуърд подчерта, че няма никакво съмнение, че руските сили са извършили атаката, предаде Франс прес.

На спешното заседание Франция и Великобритания заявиха, че могат да направят предположението, че руските войски преднамерено са взели на прицел ядрения обект, допълва ДПА. "Това е първият път, в който държава атакува функционираща ядрена централа. Това е категорично извън закона съгласно дефинициите на международното законодателство и Женевските конвенции", подчерта британската постоянна представителка в ООН. Френският й колега Никола дьо Ривиер каза, че инцидентът говори за атака срещу ядрения обект.

Розмари ДиКарло, заместник-генерален секретар на ООН за външната политика подчерта, че атаките срещу ядрени обекти противоречат на международното хуманитарно право, предаде Франс прес.

А Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, по време на видеовръзка с членовете на Съвета за сигурност подчерта важността на ядрените централи в Украйна. Той заяви, че е готов да посети ядрените обекти в Украйна и уточни, че е отправил съответното искане към Украйна и към Русия за това и то сега се проучвало. Тази мисия на МААЕ ще бъде ограничена до сигурността на ядрените обекти, без да има политическа намеса, допълни Гроси.

Според украински представители ядреният обект Запорожка АЕЦ е бил мишена на миналата нощ на руски артилерийски удари, като съседни на самата централа сгради са се подпалили. Днес руската армия вече е превзела централата. Украинският ядрен регулатор каза, че пожарът, засегнал лаборатория и учебен център край централата, е бил изгасен и няма никакво радиоактивно изтичане.

Русия не е атакувала Запорожката ядрена централа, подчерта пък постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН на заседанието днес Василий Небензя. Той каза, че тези обвинения срещу Русия са лъжа и обвини на свой ред Украйна, че е предизвикала пожар в пределите на тази ядрена инсталация, предаде Франс прес.

"Обвинението, според което Русия е отговорна, е част от кампания за лъжи срещу Москва", подчерта Небензя.

Редакция и превод: БТА