Изненадващата атака срещу Израел на 7 октомври от палестинската групировка "Хамас" може да представлява един от най-големите провали на израелското разузнаване след войната от Йом Кипур от 1973 г., пише Bloomberg.

Атаката на бойците на "Хамас" включваше сложни операции по суша и море, както и ракетни атаки. Било е трудно да не се забележи планирането на действия с подобен мащаб.

Въпреки че израелски официални лица твърдят от месеци, че палестински бойци са подготвяли атаката, Bloomberg смята, че премиерът Бенямин Нетаняху е бил хванат неподготвен. Израел и неговият съюзник САЩ ще проверят кой е отговорен за този грандиозен пропуск на разузнаването.

"Шокира ме, че успяха да направят това и Израел или Съединените щати не обърнаха внимание на това“, заявява Мартин Индик, бивш посланик на САЩ в Израел.

Атаката на "Хамас" съвпада с 50-годишнината от друго голямо нападение, след като Израел не успя да предотврати изненадващата атака от страна на Египет и Сирия известка, като Войната от Йом Кипур, а военните действия продължават близо един месец  от 6 – 25 октомври.

В Израел заявяват, че е твърде рано да се говори какво се е объркало и отхвърлят всякакви сравнения. Но часове след атаката ВВС съобщи, че започва разследване в израелското разузнаване.

Изданието подчертава, че израелските служби за сигурност отделят значителни ресурси за наблюдение на палестинците, включително "Хамас", използвайки мрежи от информатори, както и технологии за наблюдение.