Масивен астероид, наречен "убиец на планети“, ще се приближи до Земята на 27 юни. Той ще прелети покрай нашата планета със скорост около 93 хиляди километра в час, съобщава Live Science.

"Потенциално опасният“ обект с размерите на планина е един от най-големите космически обекти, преминаващи близо до Земята за последния век.

Отбелязва се, че астероидът 2011 UL21 е близо до Земята, т.е. неговата орбита от време на време го приближава до Слънцето на разстояние от 1,3 астрономически единици, което е около 1,3 пъти повече от средното разстояние между нашата планета и звездата.

"Той обикаля около нашата звезда веднъж на всеки три години. Минали наблюдения показват, че космическата скала е широка от 1,1 до 2,4 мили (1,7 до 3,9 километра), според SpaceReference.org, което означава, че е по-голяма от 99% от известните астероиди, приближавали до Земята, според Европейската космическа агенция“, се отбелязва в материала.

Изданието подчертава, че този астероид най-вероятно е 10 пъти по-малък от най-голямата космическа скала, падала някога на Земята, астероидът Вредефорт.

"Въпреки че всяко потенциално въздействие от 2011 UL21 би било по-малко екстремно от тези исторически познатите, астероидът все още има потенциала да нанесе щети от континентален мащаб и да освободи достатъчно отломки в атмосферата, за да причини значителна промяна на климата, поради което се счита, че е "убиец на планети“, обяснява изданието.

Макар да не представлява заплаха за Земята, сега или в бъдеще, 2011 UL21 е интересен, защото вероятно е един от 10-те най-големи астероида, преминали в рамките на 4,7 милиона мили от нашата планета от 1900 година насам, обяснява астрофизикът Джанлука Маси.