Решението на Кипър да отвори своя пазар за производство на електроенергия и да увеличи дела на възобновяемите източници в своя енергиен микс ще бъде изправен пред първото си голямо изпитание през следващата година, когато Европейската комисия трябва да оцени проекта, предава Associated Press.

Кипърските депутати през октомври одобриха закон, целящ да отдели оператора на електропреносната мрежа от държавната електроенергийна администрация на Кипър и да даде възможност на частните компании за производство на електроенергия да снабдяват домове и бизнеси.

Разделянето беше сред реформите, които Кипър обеща в рамките на своя национален план за възстановяване и устойчивост (НПВ), който европейските лидери одобриха през юли.

Европейската комисия е отговорила на Associated Press в имейл в петък, че "официално ще оцени съответствието на тази реформа с ангажиментите по плана“, когато кипърското правителство поиска финансиране от ЕС през следващата година.

Досега изключително зависим от изкопаемите горива за производство на електроенергия, Кипър направи крачки в увеличаването на приноса на възобновяемите енергийни източници. Тазгодишната цел за 13% дял в общото производство на електроенергия беше надхвърлена с 4 процентни пункта, според министъра на енергетиката Наташа Пилидес. Слънчевата и вятърната енергия са двата основни възобновяеми източника.

Кипър също желае да въведе използването на природен газ като по-чисто въглеродно алтернативно гориво, тъй като страната продължава да търси възможни край южните си брегове.

Превод и редакция: Юлиян Марков