Правителството на Естония обяви във вторник, че е решило да премахне паметник от съветската епоха от публичното пространство в град Нарва на източната граница, разположен в рускоезичната част на балтийската страна, като министър-председателят отбеляза, че причината за демонтажа е, че той представлява риск за обществения ред, съобщава Associated Press.

"Никой не иска нашият войнствен и враждебен съсед да подклажда напрежение у нас“, обясни премиерът Кайа Калас, като добави, че решението е взето в светлината на руското нашествие в Украйна. "Няма да дадем възможността на Русия да използва миналото, за да руши мира в Естония“.

Извън Нарва - третият по големина град в Естония с голямо рускоезично население - реплика на танк Т-34 с червена съветска звезда овенчава върха на паметник в чест на съветските войници, загинали за освобождението на Естония от Нацистка Германия по време на Втората световна война.

Копието на съветския танк ще бъде отнесено в Естонския военен музей във Виймси, град северно от столицата Талин, съобщи естонската телевизия ERR.

Градът, чиито 57 500 жители са предимно рускоезични, се намира на границата с Русия на около 210 километра източно от Талин и е разделен от руския град Ивангород от река Нарва.

Снимки, публикувани на уебсайта на ERR, показват естонска военна и тежка техника, която премества паметника, след като цветята и свещите са били премахнати от мястото.

Общият гроб на жертвите на Втората световна война в Нарва ще получи неутрален надгробен знак и ще остане достойно място за почитането им, каза Калас.

Външният министър Урмас Рейнсалу посочва в правителствено изявление, че Русия "иска да използва мемориалите в чест на престъпния окупационен режим, за да подхрани напрежението в естонското общество“.

На 15 август градският съвет в Нарва реши монументът да бъде премахнат, а малко след това около паметника се събра тълпа, за да протестира срещу плана.

"Като се има предвид настоящата ситуация, осигуряването на обществения ред е сложно за властите на град Нарва“, отбеляза Лаанемец в същото изявление и го нарече "велик и сложен въпрос“.

Общо седем паметника от съветската епоха в Нарва също ще бъдат премахнати, съобщи правителството във вторник.

Естония, която има близо 300-километрова граница с Русия, традиционно заема твърда позиция по отношение на руската инвазия в Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов