Лидерите на България и Гърция обсъдиха в понеделник двустранното сътрудничество в енергийния сектор, с акцент върху намаляването на зависимостта им от руския газ чрез бързото завършване на ключов междусистемен газопровод, свързващ двете съседни страни, предава Associated Press.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който е първият европейски лидер, посетил България след съставянето на ново правителство, се срещна с българския си колега Кирил Петков и президента на страната Румен Радев.

"Проектът (за газов интеконектор - бел.ред.) е от стратегическо значение за България и Гърция и двете страни вече се договориха да го завършат възможно най-бързо“, отбеляза Мицотакис след срещата.

Интерконекторът е важен за България, защото ще бележи първото прекъсване на руския монопол на българския газов пазар. Така страната ще бъде свързана с газопровод, който транзитира азербайджански газ от Гърция до Италия.

България вече има сделка с Азербайджан да внася годишно един милиард кубически метра газ, или близо една трета от потреблението на страната.

Говорейки за шансовете за членство в Европейския съюз за страните от Западните Балкани, Мицотакис каза, че Атина подкрепя официалното начало на преговорите със Северна Македония и Албания възможно най-скоро, при спазване на критериите за членство. Членството на Северна Македония е задържано от български искания, а тъй като пътят на двете страни към ЕС е свързан, Албания също е забавена, коментира Associated Press.

Мицотакис също призова Турция да прекрати "провокациите в Егейско море и Източното Средиземноморие... ако иска да нормализира двустранните връзки и отношения с Европейския съюз“.

Попитан от репортери за предизвикателствата пред Гърция и България заради натиска от имиграцията, Мицотакис каза, че външните им граници са и европейски граници.

"И двете страни защитават [границите] ефективно, уважавайки човешките права“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков