Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж излезе на свобода от Окръжния съд на САЩ на остров Сайпан (Общност на Северните Мариански острови), след като се призна за виновен в нарушаване на закона за шпионажа като част от сделка, която му позволи да отиде направо в родината си Австралия, съобщава Reuters.

Сделката с американските прокурори слага край на 14-годишна сага, по време на която Асандж прекара повече от пет години в британския затвор с максимална сигурност Белмарш и седем години в посолството на Еквадор в Лондон. Повече от пет години Вашингтон искаше екстрадирането му в САЩ, където му бяха повдигнати 18 обвинения.

По време на тричасовото изслушване Асандж се призна за виновен по едно обвинение за заговор за получаване и разкриване на секретни документи на националната отбрана. Основателят на WikiLeaks обаче заяви, че вярва, че Първата поправка на конституцията на САЩ защитава дейността му. "Като журналист насърчих източниците си да предоставят информация, за която се твърди, че е класифицирана, за да я публикувам. Вярвам, че Първата поправка защитава тази дейност. Но признавам, че това е нарушение на Закона за шпионажа“, заяви той.

Асандж напусна съдебната палата през тълпата от телевизионни камери и фотографи и помаха, докато се качваше в бял SUV. Журналистът вече е напуснал САЩ, пътувайки с частен самолет до столицата на Австралия Канбера.