Живеещият във Франция руски концептуалист Андрей Молодкин ще унищожи почти две дузини картини на световноизвестни художници, включително Пикасо, Рембранд и Уорхол, ако основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж издъхне в затвора. Плановете си той сподели пред британския телевизионен канал Sky News преди финалните изслушвания за екстрадирането на Асандж от Обединеното кралство в САЩ, насрочени за 20-21 февруари.

Молодкин е събрал 16 произведения на изкуството, чиято обща стойност се оценява на 45 милиона долара, и ги заключил в 29-тонен сейф. В него той е поставил "изключително разяждащо“ вещество и специално устройство с таймер, което може да се използва за стартиране на химическа реакция и унищожаване на шедьоврите вътре. Молодкин дава на тази "инсталация“ името "Превключвател на мъртвеца“.

Австралийският журналист и активист Джулиан Асандж основа уебсайта WikiLeaks през 2006 година. През 2010 година САЩ започнаха разследване срещу него по подозрение в нарушаване на разпоредбите на Закона за шпионажа и публикуване на поверителни военни и дипломатически документи. Освен това в Швеция срещу него бяха повдигнати обвинения в сексуален тормоз и изнасилване. През 2011 година съдът реши да екстрадира основателя на WikiLeaks на шведските власти, а през 2012 година обжалването по това дело бе отхвърлено. Асандж намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон, където остана почти седем години. На 11 април 2019 година Еквадор му отказа дипломатическо убежище и журналистът беше задържан от британската полиция на излизане от посолството. Журналистът в момента се намира в лондонския затвор "Белмарш“ в очакване на решение по последното евентуално обжалване на решението за екстрадиция в САЩ. Там той е изправен пред присъда от 175 години затвор.

Молодкин коментира пред Sky News, че "в нашето катастрофално време, когато има толкова много войни по света, унищожаването на произведения на изкуството е по-голямо табу от унищожаването на живота на човек“.

Художникът не разкрива кои произведения на изкуството възнамерява да унищожи, ако журналистът издъхне в затвора. Той твърди обаче, че в сейфа се пазят произведения на Пикасо, Рембранд, Уорхол, Джаспър Джонс, Янис Кунелис, Робърт Раушенберг, Сара Лукас, Сантяго Сиера, Джейк Чапман и неговите собствени. Известно е, че картина на Пикасо е предоставена на Молодкин от собственик на художествена галерия в Милано Джампаоло Абондио. Последният обяснява решението си да подкрепи акцията по следния начин: "Бях убеден от идеята, че за света е по-важно да има един Асандж, отколкото друг Пикасо“.

Молодкин е категоричен, че няма да изпита никакви емоции, ако произведенията на изкуството бъдат унищожени. Ако Джулиан Асанж бъде освободен от затвора, казва художникът, всички творби от сейфа ще бъдат върнати на собствениците. Акцията е подкрепена и от съпругата на Джулиан Асандж Стела.