Аржентинското външно министерство ще поиска от Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест на венецуелския президент Николас Мадуро и висши държавни служители, се посочва в съобщение на ведомството от петък (6 септември), предава Buenos Aires Herald.

Министерството посочва, че ситуацията във Венецуела се е влошила след изборите на 28 юли и че в понеделник (9 септември) ще изпрати писмо до прокуратурата на МНС, в което ще го призове да поиска от Камарата за предварително производство да издаде заповедите.

Съобщението идва в същия ден, в който са обявени облекчения на имиграционните изисквания за венецуелците, което "подчертава враждебността на правителството на Хавиер Милей към авторитарния лидер на страната Николас Мадуро", пише аржентинската медия.

Понастоящем МНС разследва Венецуела за предполагаеми престъпления срещу човечеството по делото, известно като "Ситуацията в Боливарска република Венецуела I". Разследването започна през 2018 г., когато Аржентина (по време на президентството на Маурисио Макри), Канада, Колумбия, Чили, Парагвай и Перу поискаха от прокурора да започне процедурата. Тези предполагаеми жестокости включват убийства, изтезания, изнасилвания, политическо преследване и принудително изселване.

През март Апелативната камара отхвърли жалбата, подадена от Венецуела, и потвърди, че ще продължи да разследва страната.

Аржентинското правителство е едно от първите, които признават победата на опозиционния кандидат за президент Едмундо Гонсалес Урутия на президентските избори на 28 юли. Мадуро претендира за победа, но все още не е представил данни, които да я докажат. Експерти на ООН твърдят, че решението му да се обяви за победител, без да предостави тази информация, "няма прецедент във временни демократични избори".

След изборите аржентинският президент Хавиер Милей си размени закани с Мадуро. Венецуелският лидер нарече Милей "лице на чудовище", след като либертарианският икономист нарече Мадуро "диктатор". След изборите Венецуела експулсира дипломатическата мисия на Аржентина и отзова собствения си персонал от Буенос Айрес.

В петък (6 септември) влезе в сила и нова мярка, която позволява на венецуелски граждани да влизат в Аржентина и да уреждат миграционния си статут, ако са срещнали трудности заради затварянето на венецуелското посолство.