Има абсолютен оптимизъм за преговори и за получаване на положителен сигнал от декемврийската среща на върха на ЕС за започване на преговори за Република Северна Македония (РСМ) и Албания през първите месеци на следващата година, каза първият вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните отношения на РСМ Артан Груби, цитиран от скопския вестник “Независен“.

"Работим, отговорите на техните искания вече са изпратени и можем да ги обсъдим с новото правителство в съседна България и се надявам, че ще подходим конструктивно и ще разрешим всички отворени въпроси, защото очакваме конструктивен подход и от българските колеги,“ каза Груби.



Попитан как тълкува посланието от България, че позицията на съседната страна няма да се промени, Груби повтори, че се надяват на конструктивен подход от българска страна.



"Предстои избор на ново правителство. "Ще общуваме с новото правителство, което е резултат от току-що приключилите избори в съседна България, и се надяваме на този конструктивен подход, защото сме готови за компромис, който е достоен за страната ни и особено за моите сънародници македонци,“, завърши Груби.

Превод и редакция: Юлиян Марков