Русия отчаяно иска да бъде призната за световна сила, категорично не вярва на Запада и смята съседните страни за "буфер“ между себе си и враговете си. До този извод стигна командването на армията на САЩ за обучение и доктрина, което публикува във Facebook документ от 280 страници, наречен "Руската тактика“.

Материалът е предназначен за широк спектър от военни, "военна подготовка, професионално образование и развитие на лидерство". Анонсът му започва с думите "Познавате ли своя враг?“ В документа авторите разглеждат стратегическите цели на Москва и как тя възнамерява да ги постигне. Освен това подробно са описани структурата на руските войски, постоянната дислокация на частите и въоръжението.

В същото време авторите не анализират случващото се в Украйна. Те обясняват, че е твърде рано за оценка на конфликта.

"Този ​​документ няма за цел да даде представа за това как руснаците в момента се бият в Украйна... Ние все още изучаваме конфликта в Украйна и продължаваме да преразглеждаме нашите оценки“, се казва в документа.

Авторите отбелязват, че има толкова много руски части, които се бият в Украйна, че позицията на руските сили може да се наложи да бъде преоценена в бъдеще. Освен това Русия търпи загуби, така че е твърде рано да се оценява "структурата и оборудването на която и да е руска част за следващите 5-10 години“.

Целите на Русия

С разпадането на СССР Русия претърпя "значителен удар“, се казва в историческата част на прегледа. Тя "намери с трудности“ ново място в международната общност, но беше недоволна от това. Сега действията на Москва са продиктувани от факта, че Русия "отчаяно“ иска да си върне признанието като световна сила и да играе по-значима роля както в регионалната, така и в глобалната политика. Русия също се чувства стратегически уязвима и се опитва да се изолира от потенциален враг с буфер от съседни страни.

"Целият подход на Русия към международните дела е продиктуван от възгледа, че другите съзнателно се противопоставят на нейните усилия“, се казва в документа.

Кремъл обвинява особено враждебната "намеса“ на САЩ и НАТО. Отношенията на Русия със Съединените щати исторически са били постоянна конкуренция, въпреки отделните примери на "положително взаимодействие“. Днес значителна част от руското население и неговите власти имат "вродено недоверие“ към САЩ и световния либерален ред, който се оглавява от Вашингтон, смятат авторите на обзора. Русия иска да подкопае водещата глобална роля на САЩ и не иска да живее в западната либерална система.

В името на своите цели Русия търси влияние в съседните страни.

"Русия вярва, че като световна сила може да осигури стабилност на страните от своята периферия, особено страните от бившия СССР, и да влияе на международната политика и законодателство в изолация от западната либерална система. <...> Русия разглежда своето влияние в този регион като ефективен буфер срещу потенциални агресори и оправдава всички свързани военни действия като чисто стратегически и отбранителни“, обобщават авторите.

Тактиката на Русия

Москва възнамерява да продължи да избягва пряк сблъсък с американските военни и НАТО, предпочитайки да води "дипломатическа война“. Особено активно Русия ще използва информационния натиск, манипулира информационната среда в свои интереси.

"Русия използва информационна манипулация, измама и дезорганизация, за да постигне информационно господство във времена на конкуренция и конфликт. <...> Русия ще манипулира обективната реалност... за да създаде субективна реалност, благоприятна за себе си“, се казва в документа.

Москва също така ще се опита да принуди враждебните страни да действат по начини, които всъщност са изгодни за нея. За да направи това, тя ще подхвърли "хитро конструирана информация“ на врага, отново използвайки измама и манипулация. СССР е действал точно по същия начин, тази тактика се нарича рефлексивен контрол, обясняват авторите.

Въпреки това, освен от "меката сила“, Русия няма да се откаже от преки военни намеси. Той ще води "прокси войни“ с помощта на престъпни групировки, екстремисти, части за специални операции и частни военни компании като ЧВК "Вагнер“. В същото време Русия ще "отрича всичко“ и дипломатически ще прикрива използването им.

За да постигне военно предимство, Русия ще разработи "специфични нишови оръжейни системи“. Като дронове, хиперзвукови ракети, прецизна артилерия, "оръжия с насочена енергия“.

"Русия има по-малко строги правила за водене на бойни действия, отколкото Съединените щати. <...> Във военните конфликти Русия активно планира и практикува използването на ядрено и химическо оръжие на стратегическо и тактическо ниво“, смятат авторите.

Като цяло националната доктрина на Русия и изявленията на руските власти показват готовността на Кремъл да се намеси във всяка международна криза, която според него отговаря на националните интереси, се предупреждава в документа. Страните, в които живеят руснаци, са изложени на особен риск.

"Русия вероятно се насочва към уязвими страни или региони, които са стратегически важни за постигане на нейните цели. Райони с разделено население, особено етнически руснаци, са най-уязвими за експлоатация от страна на Русия“, се отбелязва в прегледа.

За да укрепи позицията си, Русия ще търси партньори в региони, където на Съединените щати липсват "силни позиции“ и ще предоставя както икономическа, политическа, така и военна подкрепа на приятелски режими. Москва планира да си сътрудничи с Азия и да засили отношенията с Китай.

В бъдеще, според авторите, конкуренцията между Русия и Запада само ще нараства. Русия също ще продължи да се състезава за ядрено превъзходство. Освен това в Арктика ще се отвори ново поле за конкуренция.

"Разширяващата се гама от противоречиви въпроси ще продължи да подхранва бъдещата конкуренция и конфликт между Русия и Запада. Броят и интензитетът на разногласията... отново ще засилят съперничеството и вероятно ще ги доближат до открит конфликт“, се казва в документа.