Американската армия има готовност бързо да изпрати част от своите запаси на ракети с голям обсег ATACMS в Украйна, веднага след като президентът на САЩ Джо Байдън одобри трансфера, съобщава Bloomberg.

"Готови сме да действаме бързо“, увери помощник-министърът на армията Дъг Буш, отбелязвайки, че американските военни са подготвени за подобно развитие.

Американските законодатели от месеци настояват Байдън да разреши изпращането на ATACMS или армейска тактическа ракетна система в Украйна. Хора, запознати с въпроса, разкриха миналия месец, че президентът на САЩ най-накрая е отстъпил, като е споделил пред украинския си колега Володимир Зеленски по време на посещението му във Вашингтон, че е готов да предприеме стъпката.

Има няколко модификации на ракетите, включително с касетъчни боеприпаси или с конвенционални бойни глави. Касетъчните оръжия ATACMS имат обсег от 25-300 километра. Ракетите носят от 300 до 950 касетъчни боеприпаси.

Буш поясни, че ракетите, които САЩ ще изпратят, вече са определени. ATACMS може да бъде изстрелян от същите пускови установки, които Украйна вече използва за изстрелване на ракети с GPS насочване в партиди от шест наведнъж. Единствената разлика е, че един ATACMS се изстрелва със залп от една и съща пускова установка.

Модификациите, необходими за преобразуване на стартера, "не са толкова значителни, някои кабели, някакъв софтуер - това не е значително“, коментира Буш.

"Готови сме, когато и ако президентът реши да направи това“, заключи той.

В края на септември изданието Newsweek съобщи, че Украйна ще получи "зелена светлина“ през следващите дни за произведените в САЩ касетъчни ракети с голям обсег. Става дума за ракети М26, М26А1 и М39 с обсег съответно 36, 45 и 160 километра.