Арменският премиер Никол Пашинян иска страната да кандидатства за членство в Европейския съюз не по-късно от есента, предава местната медия Hraparak.

Изданието посочва, че в края на миналата седмица Никол Пашинян е посетил парламента и се е срещнал с членове на партията. Членовете на фракцията заключиха, че Армения ще предприеме решителни стъпки за промяна на външнополитическия си курс.

В дневния ред бяха въпроси, свързани със започването на процеса по присъединяване на Армения към списъка с кандидати за членство в ЕС.

"Пашинян даде да се разбере, че Западът изисква практически стъпки за отделяне от Русия и отстраняването й от региона и в настоящата ситуация Армения няма друг избор, освен да изпълни исканията на Запада, защото Русия ни обърна гръб отдавна преди време“, пише изданието.

Никол Пашинян е изразил мнението си пред съпартийците си по време на закрито заседание в разширения парламент.

Както пише изданието, самият той очерта своята позиция в контекста на факта, че интересите на сигурността на Армения изискват да стане кандидат за членство в ЕС, ако не във военен смисъл, то поне в икономически, което ще позволи на Армения да стане по-силна.

"Пашинян представи и крайния срок за подаване на заявлението: Армения трябва да подаде заявлението не по-късно от есента“, се казва в материала.