На 26 септември секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян трябва да се срещне в Брюксел със съветника на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев. За това съобщава арменската редакция на "Радио Свободна Европа" "Радио Азатутюн".

На срещата ще присъстват и съветниците на президента на Франция Еманюел Макрон, канцлера на Германия Олаф Шолц и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Целта на срещата е да се подготви среща на лидерите, насрочена за 5 октомври в Гранада, Испания.

На срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада, Испания, лидерите на Армения, Азербайджан, Франция, Германия и Европейският съвет ще седнат за втори път на масата за преговори.

 

Два дни преди "антитерористичните мерки" на Азербайджан в Нагорни Карабах, арменският премиер Никол Пашинян обяви на 17 септември, че няма да подпише мирно споразумение на планираната петстранна среща.

По-рано министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян обвини международната общност в бездействие след "антитерористичните мерки" на Азербайджан в Нагорни Карабах.

Азербайджан започна "антитерористична" операция срещу Нагорни Карабах на 19 септември и обяви края ѝ на следващия ден.

След операцията в Карабах президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви  "по-благоприятни възможности" за сключване на мирен договор с Армения.

Арменците в Карабах се опасяват, че Азербайджан може да извърши етническо прочистване и репресии, след като получи контрол над региона.