Властите на Армения са предложили на Руската федерация подписването на междудържавно споразумение, което да й позволи заобикаляне на изискванията на Римския статут. Това обяви на брифинг заместник-председателят на парламента в Ереван и член на управителния съвет на партията на премиера Никол Пашинян "Граждански договор“ Акоп Аршакян, предава ТАСС.

"Няколко месеца преди ратифицирането на Римския статут ние поканихме Русия да подпише двустранно споразумение, така че нашите междудържавни правоотношения да не подлежат на проверка в международни структури, така че ратификацията да не повлияе на нашите отношения. Всъщност ние не сме все още получи отговор, но до влизането в сила на Римския статут има още много време. Законово можем да имаме споразумение, което изключва прилагането на международни съдебни решения по въпроси, свързани с двете страни“, отбеляза Аршакян.

По-рано от Москва определиха присъединяването на Ереван към Римския статут за "абсолютно неприятелска стъпка“. На свой ред Ереван отговори с уверенията, че решението за присъединяването на страната към документа не е насочено нито срещу Русия, нито срещу президента й Владимир Путин.