Армения е готова да издигне нивото на отношенията си със САЩ до стратегическо партньорство в много области. Това се посочва в посланието на премиера Никол Пашинян до американския лидер Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ, предава ТАСС.

"Радвам се да отбележа, че ангажиментът за по-нататъшно разширяване на нашето сътрудничество в областите на демократичните реформи, укрепването на икономическата и енергийната устойчивост, правосъдието, антикорупцията, сигурността и други области е отразен в концепцията за издигане на стратегическия диалог между Армения и Съединените щати до нивото на стратегическо партньорство“, отбеляза ръководителят на арменския кабинет.

Според Пашинян Армения отдава значение на ролята на САЩ в процеса на установяване на мир в Южен Кавказ и "дълбоко оценява подкрепата на САЩ за суверенитета, независимостта, демокрацията, териториалната цялост и неприкосновеността на границите на Република Армения в съответствие с Декларацията от Алма-Ата от 1991 г.

"Бих искал да използвам тази възможност, за да потвърдя отново ангажимента на Армения към мирния дневен ред и да изразя увереност, че нашето продължаващо и засилено партньорство през този критичен период ще помогне за създаването на мирно и по-проспериращо бъдеще за нашите две страни и региона“, заявява арменският премиер в посланието си.