Ситуацията около град Селидово (Донецка област) е сложна, но Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) провеждат контранастъпателни действия. Ако градът бъде загубен, това ще се превърне в тактически пробив за руснаците, заяви в ефира на "Апостроф“ Николай Маломуж, армейски генерал от ВСУ и бивш директор на Службата за външно разузнаване.

"Мисля, че все пак ще удържим позициите си. Има шанс да проведем редица операции, за които днес няма да говорим. Трябва да превърнем концентрацията на вражеските войски в тяхното унищожаване. Огромна част от тях ще бъде неутрализирана .. Имаме 1400-1600 на ден - за два месеца армия, това е една от основните задачи, които изпълняваме край Селидово", обясни Маломуж.

В същото време експертът добави, че ВСУ трябва да се съсредоточат не само върху задържането на позиции в града, но и да провеждат настъпателни операции около града:

"Ако теоретично си представим, че ще бъдем принудени да напуснем този град, тогава това е ниво на тактически пробив, което им осигурява частичен контрол върху редица логистични маршрути, които отиват към Покровск, и демаркационната линия като цяло.  Разбира се, това ще бъдат нестратегически загуби."

Според него украинските сили при всички случаи ще се изтеглят на подготвени позиции, "защото вече сме разработили модела“.