Археолози са разкопали архивите на древния град Долиш, разположен в Югоизточна Турция близо до границата с днешна Сирия. В рамките му са открити повече от 2000 добре запазени отпечатъка от печата, съобщава Arkeonews.

Долиш беше важен религиозен център, свързан с три различни религии. Останките от архива отразяват древната римска история на града, който е бил обявн за свещено място на Юпитер.

Екип от учени от Университета в Мюнстер са открили около 2000 добре запазени отпечатъка от печата. Техните мотиви разкриват детайли за древни административни практики. Отпечатъците са направени от парчета глина с размери от пет милиметра до два сантиметра. Те са били използвани за подвързване на документи от папирус и пергамент. Находките показват, че богове, най-често Юпитер, са били изобразявани на официалните печати на древния град.

От самата сграда на архива, изградена от здрави варовикови блокове, са останали само долните слоеве на основата.

"Те обаче показват поредица от свързани стаи, образуващи голям комплекс от сгради“, обяснява археологът Енгелберт Уинтър.

Точният размер на архива все още не може да бъде измерен. По предварителни данни постройката е била широка 8 метра и дълга 25 метра. Ширината на стените показва, че е била многоетажна.

Учените предполагат, че архивните документи са били унищожени поради пожар, възникнал в центъра на града през 253 г. сл. Хр.