Археолози откриха най-старата бутилка вино в света, съдържаща кремирани кости на човек. Течността в бутилката е вино, потвърдиха тестовете.

Стъклената бутилка на 2000 години беше открита в гробница преди пет години в историческия град Кармона, Андалусия. Датиращо от четвърти век, това вино е едно от най-старите, намирани някога. Съдържанието на бутилката отразява половото разделение в погребалните ритуали на римското общество, съобщава The Mirror.

Общинският археолог на Кармона Хуан Мануел Роман разказва: "Първоначално бяхме много изненадани, че в една от бутилките е запазена течност“.

Изненадите обаче не свършват дотук, а наред със златния пръстен във виното има и кремирани кости на мъж. Това предоставя повече информация за погребалните ритуали от римския период в Испания. Изследователите казват, че "не е случайно", че останките принадлежат на мъж, тъй като древните римляни са забранявали на жените да пият вино, смятайки го за "мъжко питие".

Друга бутилка от гробницата съдържала останките на жена, но без следи от вино. Вместо това съдържа три кехлибарени бижута, бутилка парфюм с аромат на пачули и остатъци от копринен плат. Тези артефакти са били поставени в гробницата според римските вярвания за това какво ще е необходимо на починалия в отвъдното. Те вярвали, че предметите, взети с тях, могат да бъдат използвани след смъртта.

Римските погребения се състоят от пет етапа, но няма подробни описания на ритуала. Петте етапа се състоят от процесия, кремация и погребение, надгробна реч, пир и възпоменание. Римляните смятат, че е много важно да се провеждат надлежни церемонии и погребения, за да се предотврати появата на зъл дух от подземния свят.