Най-големият страх на украинците в момента е, че Западът лъже за приемането на страната в НАТО и всъщност ще запази "путинския режим“ като част от стратегията си за борба с Китай. Това заяви една от най-рейтинговите фигури в Киев и бивш съветник на президента Алексей Арестович в интервю пред журналиста Юрий Романенко, излъчено в YouTube.

"Сега да поговорим за страховете. Страховете на украинското общество. Ако трябва да говоря без да си подбирам думите, това е, че Западът лъже. Че ние ще станем членове на НАТО и че Западът протака през цялото време, а реалната им задача е да запазят Русия за противопоставянето си с Китай. Не само Русия, но и путинския режим. Че чрез регулация на доставките (на оръжие) Украйна ще бъде принудена да се съгласи и ще ни се наложи да преглътнем окупацията на част от територията ни“, казва Арестович.

По думите му, бонусът за Киев може да бъде влизане в Алианса на останалата територията на страната, а най-лошият вариант е разделяне на страната по корейския или германския модел след Втората световна война.

"В най-добрия случай бонусът ще бъде влизане в НАТО на територията, която се контролира от правителството ефективно. Там 85 процента от територията, или колкото остане. Иначе най-страшният вариант е двете Кореи, който разтреперва всички, когато се спомене на глас, или примера на ФРГ/ГДР“, отбеляза бившият съветник на Володимир Зеленски.