Държавите от Арабския свят се готвят за протести след приключване на петъчната молитва, отбелязва ВВС.

Хиляди иракчани се събират в Багдад в подкрепа на палестинците в Ивицата Газа. "Този митинг има за цел да осъди това, което се случва в окупирана Палестина, кръвопролитието и нарушаването на правата“, заяви Абу Каян, един от организаторите на акцията, пред AFP.

Това е само един от няколкото митинга, планирани за днес в страните от Близкия Изток, след като висши фигури на ХАМАС с и "Хизбула“ призоваха хората да протестират след петъчната молитва.

В четвъртък бившият лидер на ХАМАС Халед Мешаал вчера призова хората да "излязат на площади и открити пространства в арабския и ислямския свят“. В рамките на деня се очакват няколко подобни акции в Ливан, Тунис и Йордания.

Силите за сигурност също са готови за безредици в джамията "Ал Акса“ в източната част на Ерусалим.

По-рано медии съобщиха, че стотици йорданци са се включили в шествие към границата с Израел в знак на подкрепа за палестинците.

В сряда кралят на Йордания Абдула II предупреди, че мирът без палестинска държава не би бил възможен. В същия ден в столицата Аман бяха проведени пропалестински протести.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на посещение в Аман, където проведе среща с президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас. Предстои да бъде приет и при краля на Йордания.