Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще проведе среща в Джакарта в четвъртък с ръководителя на канцеларията на Комисията по външни работи на Централния комитет (ЦК) на Комунистическата партия на Китай (ККП) Ван И, се разбира от графика на първия дипломат на Вашингтон, публикуван от пресслужбата на американското дипломатическо ведомство, предава CNN.

Срещата е насрочена за 17:15 местно време (13:15 българско). Очаква се в началото да има протоколна стрелба. Подробности не се дават. След това Блинкен ще присъства на прием за представители на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), организиран от индонезийския външен министър Ретно Марсуди в Джакарта.

Според говорителя на Държавния департамент Матю Милър Блинкен възнамерява да обсъди ситуацията около изстрелванията на севернокорейски ракети на срещи със съюзници и партньори на събития на АСЕАН в Индонезия.

Руският външен министър Сергей Лавров на среща с Ван И и Марсуди обсъди "въпросите за изграждане на тристранно сътрудничество за осигуряване на хранителна и енергийна сигурност в светлината на настоящите кризисни тенденции на световните пазари", съобщи руското външно министерство в сряда, предава ТАСС. В съобщението на руското дипломатическо ведомство след срещата в кулоарите на министерските събития на АСЕАН в Джакарта се отбелязва, че "страните потвърдиха готовността си да координират усилията си в тази насока, включително в интерес на повишаването на икономическата стабилност на Глобалния Юг въз основа на уважение от всички страни на принципите на равнопоставеност и взаимна изгода в световните икономически отношения.

Тази седмица Индонезия, която председателства АСЕАН през 2023 г., е домакин на събития под егидата на тази организация. По-специално във вторник в Джакарта беше открита четиридневна среща на външните министри, а през следващите дни ще се проведат отделни преговори между АСЕАН и партньорите. На 13-14 юли ще се проведе срещата на върха на Източна Азия и Регионалният форум на АСЕАН по сигурността. АСЕАН е основана през 1967 г. и в момента обединява 10 държави: Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините.