Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна в четвъртък с първия дипломат на Китай Ван И в кулоарите на дипломатическа среща в Джакарта, съобщава The Washington Post.

Разговорът между висшите дипломати продължава вълната от контакти на високо ниво между Съединените щати и Китай, които започнаха миналия месец с пътуването на Блинкен до Пекин, първото посещение на държавен секретар в китайската столица от пет години.

Администрацията на Байдън заяви, че се стреми да "постави дъно“ в отношенията с Пекин, за да предотврати по-нататъшната ескалация на напрежението. В Пекин миналия месец Ван каза на Блинкен, че двете страни трябва да "направят избор между диалог или конфронтация“, за да обърнат "низходящата спирала на китайско-американските отношения“.

Отношенията се влошиха силно миналия август, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван, който Пекин твърди, че е част от негова територия. През февруари комуникацията между двете страни почти спря, когато китайски разузнавателен балон беше открит да плава в Съединените щати.

Посещението на Блинкен в Пекин миналия месец, което включваше среща с китайския лидер Си Дзинпин, проправи пътя за възобновяване на разговора. Министърът на финансите на САЩ Джанет Л. Йелън направи дългоочаквано пътуване миналата седмица до Китай. Пратеникът по климата Джон Ф. Кери трябва да посети в неделя, а Раймондо се очаква да го последва през следващите месеци.

Представители на администрацията на Байдън казват, че виждат кратък прозорец за изграждане на отношения, които са се влошили през годините на разногласия по фундаментални въпроси като търговията и Тайван, усложнени от изолацията по време на пандемията от коронавирус. Докато демократите и републиканците се състезават да представят имидж на твърдо отношение към Китай в навечерието на президентските избори в САЩ, надеждата е, че обменът, който се случва сега, може да укрепи доверието по време на бъдещи трудни моменти.

Те могат да бъдат особено критични на фона на все по-конфронтационното поведение на китайските военни. Американски служители потърсиха постоянен канал между военните, за да се уверят, че двете суперсили могат да предотвратят грешната комуникация и да намалят риска от война. Досега Пекин ги отхвърля.

Потенциалните заплахи, произтичащи от Китай, започнаха да проникват в западните споразумения за сигурност, които дълго време се фокусираха върху други източници на проблеми. Блинкен отиде в Джакарта направо от двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, където лидерите на Алианса одобриха комюнике, изпълнено с препратки към Китай като заплаха за сигурността - решение, което някога би било немислимо.

Само преди няколко години дори споменаването на Китай беше табу в Алианса, който исторически се фокусира върху предизвикателствата от Кремъл.

Въпреки че пътуването на Блинкен в Пекин постави основата за по-нататъшен разговор, неравностите почти веднага се появиха отново във връзката. На частно предизборно събитие само дни по-късно президентът Байдън нарече Си "диктатор“, който не е знаел за шпионския балон – двоен шамар за китайската чувствителност.

По-рано този месец Пекин засили напрежението около полупроводниците, като обяви, че износът на галий и германий – основни метали, използвани в електрически превозни средства, оптични кабели и други технологии – ще подлежи на одобрение от август.

Ван присъства на срещата на върха в Джакарта на мястото на китайския външен министър Цин Ган, който не е бил виждан публично от 25 юни. Министерството на външните работи разясни, че Ван, който като ръководител на външната политика на Китайската комунистическа партия е по-висок чин от Цин, го замества заради здравословни причини.

Ден преди да се срещне с Блинкен, Ван се срещна и с руския външен министър Сергей Лавров и индонезийския външен министър Ретно Марсуди в Джакарта.