В близко бъдеще може да има новини за предоставянето на допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Те се очакват преди срещата на върха на НАТО на 9-11 юли. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от The Voice of America.

Според Блинкен успехът за Украйна е способността "да стои на краката си" по военни, икономически и демократични въпроси. Освен това в краткосрочен план един от компонентите на украинския успех е силната система за противовъздушна отбрана.

Държавният секретар отбеляза, че украинската икономика има изключителен потенциал, подлежащ на инвестиции. И за да го разкрият, е необходимо да се осигури противовъздушна отбрана; тя ще защити териториите, в които са инвестирали.

"Работим върху това, мисля, че ще има повече новини за това през следващите седмици, преди срещата на върха на НАТО следващата седмица“, каза ръководителят на Държавния департамент.

Той също така добави, че Украйна, независима в демократичната, икономическата и военната сфера, ще бъде "най-силният отговор“ на руския президент Владимир Путин.