Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заявои, че ако следващият президент на страната промени политиката на Вашингтон, Украйна ще може да оцелее благодарение на подкрепата на други съюзници.

Както пише Associated Press по този начин служителят в речта си на форума за сигурност в Аспен коментира възможността за победа на бившия президент на САЩ и републиканския кандидат Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Всяка нова администрация ще трябва да вземе предвид силната двупартийна подкрепа на Украйна в Конгреса в своите решения, добави той. В същото време Блинкен отбеляза, че въпреки че всяка администрация е способна да прилага свои собствени политики, има и споразумения за сигурност, които САЩ, ЕС и повече от 20 държави са подписали с Украйна, включително партньори от НАТО и Япония.

"Ако се оттеглим от това... подозирам, че би било възможно, но за щастие има над 20 други страни, които правят същото“, посочи държавният секретар.

Освен това, според него, Украйна следва курс, който гарантира, че тя "ще стои на краката си във военен, икономически и демократичен смисъл“.