Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, в рамките на визитата си в руския град Казан на срещата на върха на БРИКС, призова за мир в Украйна и реформа на Съвета за сигурност на ООН, предава "Страна.ua".

"Имаме нужда от мир в Украйна, справедлив мир в съответствие с Устава на ООН, международното право и резолюциите на Общото събрание“, заяви той.

По думите му, всички настоящи конфликти в света, включително Украйна и Израел, трябва да бъдат решени, "като се запази ангажиментът към ценностите на Хартата на ООН, принципите на върховенството на закона, териториалната цялост и политическата независимост на всички държави“.

За това, според генералния секретар, се нуждаем по-специално от реформа на Съвета за сигурност на ООН, така че той "да отразява съвременния свят“. Гутериш смята, че е погрешно развиващите се страни да нямат "представителство и глас на глобалните маси за вземане на решения“, така че механизмът на мира трябва да бъде "укрепен и обновен“.

Припомняме, Украйна осъди генералния секретар на ООН за посещението му в Руската федерация. От ООН отговориха, че участието в срещата е важно за Гутериш, тъй като страните от асоциацията представляват половината от населението на света.