Телевизионният дебат между настоящия президнт на САЩ Джо Байдън и претендентът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп не е променил мнението на мнозинството американци за кого да гласуват на предстоящите избори през ноември, показва проучване на телевизионния канал CNN.

Около осем от 10 регистрирани избиратели, които са гледали дебата (81%), казват, че той не е повлиял на избора им за президент. Други 14% казват, че дебатът ги е накарал да се съмняват в избора си, но не са променили мнението си. Само пет на сто са категорични, че са променили мнението си за кого да гласуват, отбелязва медията.

В същото време дяловете на поддръжниците на Джо Байдън и Доналд Тръмп, които твърдят, че дебатът е променил мнението им, са приблизително равни.

Мненията на наблюдателите за Байдън леко спаднаха след дебата, като само 31% го оцениха положително, в сравнение с 37% в проучване сред същите гласоподаватели преди събитието. В същото време 43% от наблюдателите на дебата оцениха положително Тръмп (спрямо 40% преди дебата).

Междувременно 48% от участниците смятат, че Тръмп се е справил по-добре с притесненията относно способността си да се справя с отговорностите на президентството, 23% смятат, че Байдън се е справил по-добре, а 22% казват, че нито един от кандидатите не е изпъкал. Други седем на сто смятат, че и двамата кандидати са свършили еднакво добра работа.

Сред участниците в анкетата 48% казват, че биха обмислили да гласуват само за Тръмп, 40% - за Байдън, а два процента признават, че обмислят подкрепа и за двамата кандидати. 11% не биха подкрепили нито Тръмп, нито Байдън.

Анкетата на CNN е проведена чрез текстови съобщения сред 565 регистрирани американски избиратели, които са гледали дебата в четвъртък.